רופא שיניים דורון אבניאלי
רופא שיניים דורון אבניאלי

CT ושתלים דנטלים

הייטק ברפואת שיניים

שיקום על גבי שתלים הפך בשנים האחרונות להליך שכיח מאד בפרקטיקה הדנטלית. היסטוריה הפרוצדורות הכירורגיות לצורך שיקום הפה כמו השתלות עצם, בניית רכסים, הרמות סינוס , כל אלה משמשים לצורך ביצוע שתלים בהמשך.
התפתחויות אלה, לצד העליה בשאיפות ובציפיות השיקומיות, הביאו לעלייה בדרישות הקליניות. נוצר צורך בשיטות אבחנה מתקדמות ומדוייקות, תכנון השתלה קפדני וכמובן ביצוע מקצועי ונכון. דרישות קליניות אלה הביאו לפיתוחם של כלים ממוחשבים שנועדו לייעל ולשפר את יכולותיו של הרופא.
המערכות הממוחשבות נועדו להגביר את רמת הדיוק הכירורגי, ולאפשר לרופאי השיניים לבצע פעולות חדשות ומגוונות באופן בטוח, ולהשיג תוצאות טובות גם במקרים בהם זמינות העצם נמוכה.

CT ושתלים דנטלים
CT ושתלים דנטלים

על רקע זה כדאי להזכר בהיסטוריה. איך החלו להתפתח מערכות ההדמיה.
בינואר 1896 גילה וילהלם קונרד רנטגן , פיזיקאי גרמני את הגלים האלקטרומגנטיים, גלי ה-X הקרויים על שמו קרני רנטגן. שבועיים לאחר מכן בוצע צילום הרנטגן הדנטלי הראשון בגרמניה.
על הישג זה היה הזוכה הראשון בפרס נובל לפיזיקה בשנת 1901.

גם היום, 120 שנה לאחר מכן, צילום הרנטגן הפריאפיקלי הוא אמצעי האיבחון מספר 1 בחשיבותו.
בכל תכנית טיפול שלא תהייה, מסובכת ומורכבת, מקום של כבוד באיבחון ובתכנון יש לצילום הרנטגן הפשוט .

בעיית צילום רנטגן זה היא היותו דו מימדי, בשעה שהמציאות היא תלת מימדית, ולכן האינפורמציה שהוא מספק חלקית.

טומוגרפיה ממוחשבת- CT , המשמשת מעל 30 שנה ברפואה פותחה בשנת 1967 על ידי סר בודפריד האונספילד מלונדון ואלן מקלאוד קורמק ממסצ'וסטס , אשר זכו על המצאתם בפרס נובל בשנת 1979 . מכשיר ה- CT המסחרי הראשון הוצג בשנת 1972 , ויועד לסריקת המוח.

הדחיפה המשמעותית לפיתוח CT דנטלי חלה בשנות ה- 80 של המאה ה- 20 כתוצאה מהתפשטות השימוש בשתלים דנטליים. בשנות ה- 80 נעשה שימוש בטומוגרפיה רגילה, לא ממוחשבת, שנתנה תוצאות סריקה שהיו עדיפות על צילום רנטגן רגיל, אך נחותות בהרבה ממה שאנו מצפים להפיק כיום.

התקדמות נוספת בטכנולוגיית ה- CT הובילה לפיתוח מערכת CBCT
Cone Beam Computerised Tomography.
זו מערכת שכבשה את שוק ה- CT הדנטלי עקב עלות נמוכה יחסית, קרינה מופחתת, זמן סריקה קצר המונע תזוזת המתרפא בעת הסריקה ותוצאות מדוייקות יותר.

עדיין, מכשירי ה- CT יקרים, דורשים שימוש רב לצורך הצדקת קיומם. אי לכך הם מצויים כיום בעיקר במכוני הרנטגן , אליהם מופנים המתרפאים לצורך ביצוע הסריקה.

השימוש ב- CT דנטלי בישראל הפך לנורמה , והיום אין מבצעים השתלה ללא CT מקדים.
בעזרת ה- CT אנו יכולים לדעת את גובה העצם, רוחבה, מיקום העצבים בלסת תחתונה והסינוס בלסת עליונה.

חשיבות רבה לביצוע CT במקרים בהם כמות העצם קטנה, המקרים עם סיכון , כאשר העצב בלסת תחתונה קרוב לפני השטח או הסינוס בלסת עליונה נמוך מהרגיל.
השימוש ב- CT מגביר הן את דיוק העבודה והן את בטיחות העבודה.

CT דנטלי לצורך ביצוע שתלים ואיבחון קירבת שיני בינה כלואות לעצב הפכו לנורמה.
הטכנולוגיה מקדמת אותנו לשיאי הצלחה , והעתיד עוד לפנינו.

Picture of ד"ר דורון אבניאלי
ד"ר דורון אבניאלי

אני רופא שיניים בוגר הדסה 1985, 4 שנות התמחות בפה ולסת , 35 שנה מבצע השתלות במגוון שיטות כולל כל ניתוחי העזר , כולל ניתוחים בהרדמה מלאה.

לקבלת ייעוץ ללא שום התחייבות מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם
השתלות שיניים בלייזר

השימוש בקרן הלייזר בטיפולי שיניים מציע יתרונות רבים ומקדם את איכות רפואת השיניים ואת רווחת המתרפא. טכנולוגיית הלייזר, כאשר מדובר בהשתלות שיניים עדיין לא רלוונטית.

קרא עוד »